Rainbow-icon

Active in the sun

Del

Vær til stede i nuet!

Hvem nyder ikke at flygte fra varmen med en dejlig, frisk svømmetur, en afslappende sejltur i båden, en løbetur eller dejlig udendørs motion – eller bare en dag ved stranden? 

At tilbringe tid udendørs er meget oplivende, men det er vigtigt at beskytte huden mod solen – og især de reflekterende elementer, som øger eksponeringen. Der er masser af muligheder for at blive solbrændt, hvad enten det er længerevarende eksponering for solen, at svede og tilbringe tid i vandet eller ude i sneen. Og lige som med forberedelser til en fodboldkamp i form af fodboldstøvler, skinnebensbeskyttere og teamstrategi er det vigtigt at huske at påføre sig solbeskyttelse og gøre det igen og igen.

Der er mange faktorer, som kan bidrage til en smertefuld solskoldning under udendørsaktiviteter. Højde, havets niveauer og refleksioner fra overflader er bare nogle af de ting, der kan skade huden. Derfor har vi udarbejdet denne guide til solbeskyttelse i forbindelse med udendørsaktiviteter, så du kan nyde de aktiviteter, som du holder af, uden at skulle bekymre dig om solskoldninger og hudskader.

Vandsport:

solens stråler – vandets svalende effekt får dig til at tro, at du ikke bliver solskoldet. Det er en meget farlig cocktail! Som altid er solbeskyttelse din bedste ven, og du bør påføre dig en bredspektret, vandfast solbeskyttelse med en høj faktor, mindst 20 minutter før du tager ud og nyder dagen ved vandet. Og glem ikke at smøre dig ind igen, efterhånden som timerne går.

Vidste du, at P20 Original er meget vandfast?

Vintersport: 

Højere højder øger risikoen for solskader, fordi UV-eksponeringen stiger med cirka 5 % for hver 300 meter over havets overflade. Det vil sige, at i en højde på 3 km over havets overflade udsættes du for stråling, som kan være 45 % kraftigere. Desuden fungerer sne som en reflekterende overflade, der kaster solens UV-stråler tilbage, så du får en dobbelt eksponeringsdosis. 

En bredspektret solbeskyttelse med høj faktor er den eneste vej fremad. Vær sikker på, at du får dækket alle områder – selv næseborene, fordi de bliver ekstra eksponeret for solen, når UV-strålerne reflekterer op fra sneens overflade.

Vidste du, at alle P20-produkter indeholder en bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse?

Ekstremsport:

I forhold til at hænge fra en klippe under klatring eller køre hurtigt nedad på en mountainbike tænker du måske, at risikoen for solskader er triviel. Solskader kan være lige så livsfarlige, når du sveder i solen uden beskyttelse. Her kommer forklaringen. Hvis du udfører aktiviteter, som indebærer ekstreme kraftanstrengelser, opholder du dig sandsynligvis i længere perioder ude i solen såvel som i stor højde eller i vand. At anvende en bredspektret solbeskyttelse, der er særlig formuleret til udendørsaktiviteter, og som indeholder et højt SPF, hjælper dig med at begrænse eksponeringen for UVA- og UVB-stråler.

Vidste du, at alle P20-solprodukter beskytter i op til flere timer?

Konkurrencesport:

Fodbold, tennis, maraton – al sport, der dyrkes udendørs – indebærer lang tids træning og konkurrence. Og lige så vigtigt, det er at holde sig i form og yde sit bedste, lige så vigtigt er det at beskytte sig mod solen. Selv på en overskyet dag kan der være op til 80 % af UV-stråler, der rammer din hud. Det kræver mange ting at præstere sit bedste – og solbeskyttelse er en af dem. Ved at bruge en særligt formuleret solbeskyttelse, som bliver på huden, når du sveder kraftigt, kan du beskytte din hud, mens du træner og konkurrerer.

Vidste du, at P20 Original Lotion, Spray og Continuous Spray er svedbestandige?

Hvordan holder man styr på det daglige UVA- og UVB-niveau? Gå til The UV Index – et værktøj, der blevet udviklet af WHO for at bestemme, hvor meget UV-stråling, man udsættes for. Der findes flere forskellige vejr-apps, som kan identificere det daglige indeks og hjælpe dig med at tage de bedste forholdsregler imod UV-stråling. Lad os analysere indekset:

  • Index 0-2: Lav risiko, og beskyttelse er nødvendig – Hvis du let bliver skoldet, skal du tildække dig og bruge en bredspekteret solbeskyttelse. Bær solbriller på dage med stærk sol. UVA-stråler er til stede, selv når UV-indekset er lavt – husk at anvende en solbeskyttelse, som indholder UVA-beskyttelse..
  • Index 3-5: Moderat risiko, og beskyttelse er nødvendig – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig i skyggen midt på dagen, når solen er stærkest. Når du opholder dig udendørs, skal du bære en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller.
  • Index 6-7: Høj risiko, og beskyttelse er nødvendig – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.
  • Index 8-10: Meget høj risiko, og beskyttelse er afgørende – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.
  • Index 11+: Ekstrem høj risiko, og beskyttelse er afgørende – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.

UV-indekset forandrer sig i løbet af dagen og er normalt kraftigst midt på dagen. Men det er vigtigt at bemærke, at UV-stråler altid er til stede, og vi tilråder på det kraftigste, at du bruger P20-solbeskyttelse hver dag hele året rundt.

Something new under the sun

Udenlandsrejser

Det er ikke selve rejsemålet, der bestemmer, hvor megen solbeskyttelse, du bør anvende, når du rejser i udlandet – det er snarere jordens elementer og natur, som afgør, hvordan du skal beskytte huden mod solens skadelige stråler. Du kan lige så vel få solskoldninger og beskadiget hud på din næste skirejse som på en strand i Thailand. Kort sagt, hvis du rejser i nærheden af ækvator eller i højtliggende områder, stiger risikoen for solens skadelige UV-stråler.

Something new under the sun

Kemiske vs. mineralske solfiltre

Det er en misforståelse, at mineralske UV-filtre er bedre for huden end de kemiske. Begge yder beskyttelse mod de forskellige UV-stråler, men på meget forskellige måder. De mineralske filtre lægger sig oven på huden og danner et beskyttende lag mellem solen og huden. Hvorimod de kemiske filtre absorberes af huden og reflekterer UV-strålerne.

Hovedforskellen er deres indholdsstoffer. Mineralsk solbeskyttelse indeholder titaniumdioxid og zinkoxid, mens kemisk solbeskyttelse indeholder organiske og mere aktive indholdsstoffer.

Hvad er bedst for dig? Tja, det afhænger af, hvad du foretrækker. For at hjælpe dig med at få et overblik har vi sammensat en liste over de forskellige egenskaber ved kemisk og mineralsk solbeskyttelse:

Mineralsk
• Typisk tykkere i konsistensen
• Ikke-kosmetisk farve, som kan efterlade en hvid hinde på huden
•Trænger ikke ned under hudens øverste lag, hvilket øger risikoen for, at SPF-beskyttelsen kan gnides af 
• Uorganiske indholdsstoffer: zinkoxid og titaniumdioxid

Kemisk
• Typisk lettere i konsistensen
• Usynlige formuleringer, som ikke efterlader et hvidt skær på huden
• Trænger igennem hudens øverste lag og gør den mere modstandsdygtig over for friktion mod huden
• Organiske indholdsstoffer

Something new under the sun

Indendørs på en solrig dag

Uanset om du sidder i din bil, kører med offentlig transport, er på kontoret eller derhjemme, bliver du eksponeret for skadelige UVA-stråler. De kan forårsage for tidlig aldring af huden såsom rynker og pigmentering. UVB-strålerne kan ikke trænge igennem glas og kan derfor ikke skade huden i disse situationer, men UVA-stråler kan passere gennem glas og give DNA-skader i huden, som kan forårsage for tidlig aldring og øge risikoen for andre hudkomplikationer. Det betyder, at det er afgørende at anvende en bredspektret UVA- og UVB-solbeskyttelse, og at du skal være på udkig efter en beskyttelse med en høj UVA-beskyttelsesfaktor. I EU kræves det, at alle solbeskyttelser skal indeholde mindst 1/3 af SPF i UVA-beskyttelsen, hvilket betyder, at en SPF30 skal indeholde en UVA-beskyttelsesfaktor på mindst 10. I P20-solbeskyttelserne er UVA-beskyttelsesfaktoren dog mere end to gange så høj, som det EU kræver – hvilket giver dig en optimal UVA-beskyttelse.

 

 

Something new under the sun

Regnvejr eller solskin

Det er en udbredt misforståelse, at man kun har brug for solbeskyttelse, når man nyder solen på varme sommerdage. De fleste hudskader såsom rynker, for tidlig aldring og rødmen sker imidlertid hver dag hele året rundt på grund af de skadelige UVA-stråler. Det betyder, at din hud beskadiges igennem hele livet, uanset om du bliver forbrændt eller ej, så derfor er det vigtigt at beskytte sig hver dag.

Men hvad nu, hvis jeg står op til en grå og overskyet dag? Selv på dage, hvor du ikke kan se eller mærke solen, er den der alligevel. Faktisk kan op til 80 % af solens stråler passere gennem skyerne og give hudskader – og allerværst så passerer den igennem vinduerne i huset eller bilen. Hvad enten det er regnvejr eller solskin, skal du altid beskytte dig.

Something new under the sun

Solbeskyttelse og D-vitamin

Du ved sikkert, at vi får det livsvigtige D-vitamin fra solens stråler – samt at vi skal bruge solbeskyttelse for at beskytte os mod solens stråler. Det lyder som en klassisk modsætning, ikke? Hvordan får vi vores daglige dosis af D-vitamin, hvis vi blokerer for den med solbeskyttelse?

Du skal kun være 10 minutter i solen for at få den rette mængde af D-vitamin, og det betyder ikke nødvendigvis at ligge ude i solen, men snarere at vi tilbringer tid udendørs, mens vi går til kontoret, laver havearbejde, dyrker motion osv. Ingen solbeskyttelse blokerer 100 % for strålerne, så vi vil altid få noget D-vitamin.

Something new under the sun

Hudpleje og make-up med SPF

Du har måske bemærket, at make-up og solbeskyttelse ikke længere er to adskilte begreber. Der findes en masse vidunderlig makeup med SPF såsom fugtighedscremer, foundations og tilmed pudder – men hvis du tror, du kan springe over solbeskyttelsen ved blot at anvende din daglige makeup-rutine, er vi nødt til at stoppe dig. Makeup med SPF kan og bør ikke erstatte regelmæssig, daglig solbeskyttelse. Hvorfor ikke, tænker du måske. Fordi den mængde makeup, du kommer på huden, er minimal og har ikke en chance for at give dig det SPF-tal, som din hud har behov for. Det betyder ikke, at du ikke får en smule beskyttelse med SPF-makeup, men alene er den ikke kraftig nok til at beskytte dig.-

Something new under the sun

Graviditet og solpleje

Vi skal være de første til at inddrømme, at lykkelige omstændigheder kan være fyldt med forventninger og bekymringer, da vi alle ønsker at gøre det bedste for vores børn. Der har været meget diskussion om, hvorvidt solbeskyttelser er sikre at bruge under graviditeten. Bekymringen og bevidstheden om indholdsstoffer stiger ofte, fordi der er en masse forskellige meninger om det her. Men der hersker ingen tvivl om, at du helt sikkert skal anvende solbeskyttelse, både når du er gravid og ammer. Du har måske dit eget fortrukne produkt, men det vigtigste er, at du anvender en bredspektret solcreme, som yder beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler

Something new under the sun

Børn og sol

Som forældre er det din daglige opgave at træffe forholdsregler til at beskytte dine kære børn – især mod solen. Det bedste råd er at holde børn ude af direkte sollys, fordi forsøg viser, at de fleste solskader, din hud udsættes for, sker før 20-års alderen.

Men helt at forhindre børn i at lege udendørs i solskinnet – det er synd. Derfor er det vigtigt at lære børn helt fra en tidlig alder, hvordan de skal beskytte sig mod solen – og forhåbentlig vil det hjælpe dem med at udvikle gode vaner, som holder hele livet. Prøv at gøre påføringen sjovere ved at være lidt kreativ. Her er et tip: Lad dem gætte, hvilket billede du tegner, mens du presser solcremen på deres hud, og bed dem om at hjælpe til med at gnide cremen ind. Eller leg en leg, hvor de skal samle prikker af solcreme ved at smøre cremen fra den ene prik til den anden.

Anvendelse af solbeskyttelse skal dog helst undgås hos spædbørn under 6 måneder, da de har et højere hudareal i forhold til kropsvægten sammenlignet med ældre børn, og det kan føre til en højere risiko for en uønsket allergisk reaktion.