Rainbow-icon

UV-strålingens ABC

Del

Du har ansvaret for at beskytte dig selv hele året mod solen, især mod ultraviolet stråling – en form for ikke-ioniserende stråling, som solen afgiver. Selvom solen også er gavnlig for os alle, da den er en kilde til D-vitamin, udgør for stor UV-eksponering en alvorlig sundhedsrisiko. Derfor er det afgørende at forstå, hvordan man beskytter sig.

UV-stråling er drilsk! Mens du kan se den stærke, skinnende sol og mærke varmen mod din hud, er dine sanser ikke i stand til at opfatte UV-strålingen, man bemærker ikke hudskader, inden skaden er sket. Endvidere er det en udbredt misforståelse, at temperaturen er relateret til UV. Vi kan afsløre, at det er den ikke! UV-niveauer kan være lige så skadelige på kolde og overskyede dage, som de kan være på en solrig sommerdag. Niveauet er dog altid højest mellem kl. 10 og 16, mens temperaturen når sit højdepunkt om eftermiddagen, hvor UV-niveauerne er mindre intense.

UVA: En hurtig måde at huske, hvad UVA gør ved kroppen, er at tænke på A som Aldring. Disse stråler er ansvarlige for 95 % af de ultraviolette stråler, som rammer jordens overflade. De trænger dybt ned i de lavere hudlag (dermis) og er de stråler, som forårsager aldring af huden som rynker og alderspletter. Langt tidligere end beregnet! Det, der er ved UVA, er at dens intensitet forbliver stabil hele året rundt og kan trænge igennem hårde materialer som glas. Så hvis du ønsker ung, sund hud, skal du beskytte dig selv hele året rundt med P20 SUNSCREEN med en SPF på mindst 15 eller højere.

UVB: Tænk på B som solforBrænding! UVB trænger ned i det øverste lag af huden (epidermis) og er årsagen til solforbrændinger, solbrændthed og værst af alt: hudkræft. Disse stråler og intensiteten er kun ansvarlige for 5 % af de ultraviolette stråler, som rammer jordens overflade, og afhænger af årstiden, tidspunktet på dagen, højden og stedet. Desuden reflekteres de fra sne, sand, vand og andre af jordens overflader – og det øger eksponeringen. Det betyder, at du lige så nemt kan blive solbrændt på din skitur til Norge som på en strandferie til Thailand.

UVC: Der er ingen hurtig metode til at huske, hvad C står for i UVC. Det behøver du heldigvis ikke, da UVC-stråling fra solen ikke er i stand til at trænge igennem jordens atmosfære. Så selvom UVC er de korteste og derfor mest farlige af de tre former for UV-stråler, udgør de aldrig en risiko for os, fordi UVC fuldstændigt absorberes af ozonlaget. Men dermed ikke sagt, at vi ikke bliver udsat for UVC, da det stadigvæk findes på jorden gennem uorganiske kilder såsom ældre solarier, lasere osv.

Hvordan holder man styr på det daglige UVA- og UVB-niveau? Gå til The UV Index – et værktøj, der blevet udviklet af WHO for at bestemme, hvor meget UV-stråling, man udsættes for. Der findes flere forskellige vejr-apps, som kan identificere det daglige indeks og hjælpe dig med at tage de bedste forholdsregler imod UV-stråling. Lad os analysere indekset:

  • Index 0-2: Lav risiko, og beskyttelse er nødvendig – Hvis du let bliver skoldet, skal du tildække dig og bruge en bredspekteret solbeskyttelse. Bær solbriller på dage med stærk sol. UVA-stråler er til stede, selv når UV-indekset er lavt – husk at anvende en solbeskyttelse, som indholder UVA-beskyttelse.
  • Index 3-5: Moderat risiko, og beskyttelse er nødvendig – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig i skyggen midt på dagen, når solen er stærkest. Når du opholder dig udendørs, skal du bære en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller.
  • Index 6-7: Høj risiko, og beskyttelse er nødvendig – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.
  • Index 8-10: Meget høj risiko, og beskyttelse er afgørende – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.
  • Index 11+: Meget høj risiko, og beskyttelse er afgørende – Påfør en stor mængde af bredspektret solbeskyttelse selv på overskyede dage, og efter at du har svømmet eller svedt. Hold dig ude af solen mellem kl. 11 og 15. Bær beskyttende tøj, en bredskygget hat og UV-blokerende solbriller, når du opholder dig udendørs.

UV-indekset forandrer sig i løbet af dagen og er normalt kraftigst midt på dagen. Men det er vigtigt at bemærke, at UV-stråler altid er til stede, og vi anbefaler på det kraftigste, at du bruger P20-solbeskyttelse hver dag hele året rundt.

Something new under the sun

Udenlandsrejser

Det er ikke selve rejsemålet, der bestemmer, hvor megen solbeskyttelse, du bør anvende, når du rejser i udlandet – det er snarere jordens elementer og natur, som afgør, hvordan du skal beskytte huden mod solens skadelige stråler. Du kan lige så vel få solskoldninger og beskadiget hud på din næste skirejse som på en strand i Thailand. Kort sagt, hvis du rejser i nærheden af ækvator eller i højtliggende områder, stiger risikoen for solens skadelige UV-stråler.

Something new under the sun

Kemiske vs. mineralske solfiltre

Det er en misforståelse, at mineralske UV-filtre er bedre for huden end de kemiske. Begge yder beskyttelse mod de forskellige UV-stråler, men på meget forskellige måder. De mineralske filtre lægger sig oven på huden og danner et beskyttende lag mellem solen og huden. Hvorimod de kemiske filtre absorberes af huden og reflekterer UV-strålerne.

Hovedforskellen er deres indholdsstoffer. Mineralsk solbeskyttelse indeholder titaniumdioxid og zinkoxid, mens kemisk solbeskyttelse indeholder organiske og mere aktive indholdsstoffer.

Hvad er bedst for dig? Tja, det afhænger af, hvad du foretrækker. For at hjælpe dig med at få et overblik har vi sammensat en liste over de forskellige egenskaber ved kemisk og mineralsk solbeskyttelse:

Mineralsk
• Typisk tykkere i konsistensen
• Ikke-kosmetisk farve, som kan efterlade en hvid hinde på huden
•Trænger ikke ned under hudens øverste lag, hvilket øger risikoen for, at SPF-beskyttelsen kan gnides af 
• Uorganiske indholdsstoffer: zinkoxid og titaniumdioxid

Kemisk
• Typisk lettere i konsistensen
• Usynlige formuleringer, som ikke efterlader et hvidt skær på huden
• Trænger igennem hudens øverste lag og gør den mere modstandsdygtig over for friktion mod huden
• Organiske indholdsstoffer

Something new under the sun

Indendørs på en solrig dag

Uanset om du sidder i din bil, kører med offentlig transport, er på kontoret eller derhjemme, bliver du eksponeret for skadelige UVA-stråler. De kan forårsage for tidlig aldring af huden såsom rynker og pigmentering. UVB-strålerne kan ikke trænge igennem glas og kan derfor ikke skade huden i disse situationer, men UVA-stråler kan passere gennem glas og give DNA-skader i huden, som kan forårsage for tidlig aldring og øge risikoen for andre hudkomplikationer. Det betyder, at det er afgørende at anvende en bredspektret UVA- og UVB-solbeskyttelse, og at du skal være på udkig efter en beskyttelse med en høj UVA-beskyttelsesfaktor. I EU kræves det, at alle solbeskyttelser skal indeholde mindst 1/3 af SPF i UVA-beskyttelsen, hvilket betyder, at en SPF30 skal indeholde en UVA-beskyttelsesfaktor på mindst 10. I P20-solbeskyttelserne er UVA-beskyttelsesfaktoren dog mere end to gange så høj, som det EU kræver – hvilket giver dig en optimal UVA-beskyttelse.

 

 

Something new under the sun

Regnvejr eller solskin

Det er en udbredt misforståelse, at man kun har brug for solbeskyttelse, når man nyder solen på varme sommerdage. De fleste hudskader såsom rynker, for tidlig aldring og rødmen sker imidlertid hver dag hele året rundt på grund af de skadelige UVA-stråler. Det betyder, at din hud beskadiges igennem hele livet, uanset om du bliver forbrændt eller ej, så derfor er det vigtigt at beskytte sig hver dag.

Men hvad nu, hvis jeg står op til en grå og overskyet dag? Selv på dage, hvor du ikke kan se eller mærke solen, er den der alligevel. Faktisk kan op til 80 % af solens stråler passere gennem skyerne og give hudskader – og allerværst så passerer den igennem vinduerne i huset eller bilen. Hvad enten det er regnvejr eller solskin, skal du altid beskytte dig.

Something new under the sun

Solbeskyttelse og D-vitamin

Du ved sikkert, at vi får det livsvigtige D-vitamin fra solens stråler – samt at vi skal bruge solbeskyttelse for at beskytte os mod solens stråler. Det lyder som en klassisk modsætning, ikke? Hvordan får vi vores daglige dosis af D-vitamin, hvis vi blokerer for den med solbeskyttelse?

Du skal kun være 10 minutter i solen for at få den rette mængde af D-vitamin, og det betyder ikke nødvendigvis at ligge ude i solen, men snarere at vi tilbringer tid udendørs, mens vi går til kontoret, laver havearbejde, dyrker motion osv. Ingen solbeskyttelse blokerer 100 % for strålerne, så vi vil altid få noget D-vitamin.

Something new under the sun

Hudpleje og make-up med SPF

Du har måske bemærket, at make-up og solbeskyttelse ikke længere er to adskilte begreber. Der findes en masse vidunderlig makeup med SPF såsom fugtighedscremer, foundations og tilmed pudder – men hvis du tror, du kan springe over solbeskyttelsen ved blot at anvende din daglige makeup-rutine, er vi nødt til at stoppe dig. Makeup med SPF kan og bør ikke erstatte regelmæssig, daglig solbeskyttelse. Hvorfor ikke, tænker du måske. Fordi den mængde makeup, du kommer på huden, er minimal og har ikke en chance for at give dig det SPF-tal, som din hud har behov for. Det betyder ikke, at du ikke får en smule beskyttelse med SPF-makeup, men alene er den ikke kraftig nok til at beskytte dig.-

Something new under the sun

Graviditet og solpleje

Vi skal være de første til at inddrømme, at lykkelige omstændigheder kan være fyldt med forventninger og bekymringer, da vi alle ønsker at gøre det bedste for vores børn. Der har været meget diskussion om, hvorvidt solbeskyttelser er sikre at bruge under graviditeten. Bekymringen og bevidstheden om indholdsstoffer stiger ofte, fordi der er en masse forskellige meninger om det her. Men der hersker ingen tvivl om, at du helt sikkert skal anvende solbeskyttelse, både når du er gravid og ammer. Du har måske dit eget fortrukne produkt, men det vigtigste er, at du anvender en bredspektret solcreme, som yder beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler

Something new under the sun

Børn og sol

Som forældre er det din daglige opgave at træffe forholdsregler til at beskytte dine kære børn – især mod solen. Det bedste råd er at holde børn ude af direkte sollys, fordi forsøg viser, at de fleste solskader, din hud udsættes for, sker før 20-års alderen.

Men helt at forhindre børn i at lege udendørs i solskinnet – det er synd. Derfor er det vigtigt at lære børn helt fra en tidlig alder, hvordan de skal beskytte sig mod solen – og forhåbentlig vil det hjælpe dem med at udvikle gode vaner, som holder hele livet. Prøv at gøre påføringen sjovere ved at være lidt kreativ. Her er et tip: Lad dem gætte, hvilket billede du tegner, mens du presser solcremen på deres hud, og bed dem om at hjælpe til med at gnide cremen ind. Eller leg en leg, hvor de skal samle prikker af solcreme ved at smøre cremen fra den ene prik til den anden.

Anvendelse af solbeskyttelse skal dog helst undgås hos spædbørn under 6 måneder, da de har et højere hudareal i forhold til kropsvægten sammenlignet med ældre børn, og det kan føre til en højere risiko for en uønsket allergisk reaktion.